Bloeiende bloembollen

Als de temperatuur wat hoger wordt en de zon begint te schijnen gaat het bij velen kriebelen. Direct ontstaat de behoefte om de tuin en de huiskamer een vleugje van het voorjaar mee te geven. En dat is niet eens zo moeilijk. Er zijn voldoende bloembollen die in het voorjaar zowel binnen als buiten geplant kunnen worden. Met deze tips haalt u het voorjaar in huis!

Wat is een bloembol?

Een bloembol is een kort en gedrongen stengeldeel met vlezige dikke bladeren. Hieromheen zit een dun vlies om deze tere delen te beschermen tegen uitdrogen. De bloembollen slaan in deze vlezige dikke delen, de bol dus, het reservevoedsel op. Dit voedsel halen ze uit de bladeren. De zaaddozen die na de bloei gevormd worden moeten wel verwijderd worden. Als deze blijven zitten concentreert de bloembol zich op de vorming van zaad, op de voortplanting dus. Willen we echter dat de bol opnieuw bloemen gaat produceren, dan zal hij zich moeten concentreren op de opslag van reservevoedsel. Dit voedsel heeft de bloembol nodig voor de vorming van nieuwe bloemknoppen voor het volgende seizoen.

Bloembollen in het voorjaar

In het voorjaar staat het in de tuincentra vol met voorgetrokken bloembollen. Blauwe druifjes, narcissen of tulpen: er is volop keuze. Tegen een goede prijs kunt u zo, heel eenvoudig, de lente in uw tuin en in huis halen. De aangeschafte bloembollen kunnen buiten uw tuintafel opfleuren en zelfs in de volle grond worden gezet. Als u de bloembollen buiten in volle grond wilt planten kunt u het beste in de herfst al naar een tuincentrum gaan en een keuze maken uit de aangeboden bloembollen. Wanneer u deze bollen in de periode van september tot december in de grond plant krijgen ze voldoende tijd om te wortelen en zullen ze al vroeg in het voorjaar uitkomen.

Levensduur van een bloembol

Niet alle bloembollen groeien op dezelfde manier en ook de levensduur verschilt. Dit is vergelijkbaar met planten in de tuin. Ook daar kennen we éénjarige-, vaste- en meerjarige planten. Bij bloembollen is dit min of meer hetzelfde. Bij éénjarige bloembollen, zoals de Tulp, worden de vlezige bladachtige delen in één jaar leeggezogen voor een maximale bloei. Daarna sterft de bol af en wordt vervangen door een nieuwe. Bij tweejarige bollen, zoals Sneeuwklokjes en Kievitseitjes, wordt in het eerste jaar de oudste jaargang leeggezogen en in het tweede jaar de rest. Tweejarige bollen zijn ideaal voor in de tuin. Doordat er steeds nieuwe bollen worden geproduceerd ontstaat er in de loop der jaren een heel veld van één soort. Tot slot kennen we nog de meerjarige bollen, zoals de Sterhyacint, Narcis en Hyacint. Bij deze bollen worden tijdens het groei- en bloeiseizoen de buitenste schubben leeggezogen, maar vanuit het binnenste van de bol worden tegelijkertijd nieuwe schubben gevormd. Er komt jaarlijks meer bij dan dat er verbruikt wordt. Deze bloembol zorgt dus zelf voor voortplanting.

Wat te doen met uitgebloeide bollen?

Het is enorm zonde om na één seizoen de uitgebloeide bollen in de prullenbak te gooien. Met een beetje zorg kunnen de bloembollen namelijk nog jaren mee. De eerste mogelijkheid is om bloemen die in de huiskamer uitgebloeid zijn op een beschutte plaats buiten neer te zetten. Laat ze rustig afsterven en verwijder enkel de zaaddozen. Als u de bollen volgend jaar opnieuw in de huiskamer wilt laten bloeien kunt u ze rustig in het potje laten staan en af en toe wat water geven (niet te veel). Volgend jaar zullen de groene puntjes boven de grond uitkomen en kunt u ze zo weer in de huiskamer zetten. Het is ook heel goed mogelijk om bloembollen een tweede leven te geven in uw tuin. Zodra het weer het toe laat kunt u de bollen in de tuin poten.